Hvad enten du står overfor at skulle sælge din bolig eller revurdere friværdien, står og falder din gevinst med, hvor meget din bolig er værd. Vi mennesker er logisk tænkende væsner – vi vil gerne have mest for pengene. Her får du 10 tips til at øge din boligs værdi.

Ligegyldigt hvad bagtanken må være, er der masser af måder hvorpå du kan øge din boligs værdi. Du kan tilmed være medbestemmende for, hvor mange af de investerede kroner og ører du ser igen – du kan nemlig selv udføre mange af tiltagene og dermed spare pengene til professionelle.

RYD OP!Det kan lyde banalt, men ikke desto mindre kan det være altafgørende for, hvordan folk anskuer din bolig. Som med så mange andre ting er det første indtryk altid det vigtigste, da det er det man husker og det, der sætter ’stemningen’ for, hvordan gæster vil ’tage imod’ resten af din bolig. Derfor skal du sørge for, at din bolig, eller som minimum indgang, er ryddelig og imødekommende.

HYR EN PROFESSIONEL

Hvis du overvejer at sælge din bolig, skal du selvfølgelig i kontakt med en ejendomsmægler. En ejendomsmægler din professionelle rådgiver i forbindelse med salg af en bolig. For købernes vedkomne er det en klar anbefaling at kontakte en boligadvokat. En boligadvokat kan hjælpe med alle de juridiske elementer i et boligkøb, så det hele bliver gjort ordentligt fra start og du er godt stillet. Med en boligadvokat er det ligeledes muligt at hyre en sådan til enkelte dele af bolighandlen, måske dem du føler dig mest ’på udebane’ i, så man ikke behøver at betale for rådgivning igennem hele handlen.

NYE VINDUER?

Et af de større projekter på listen kunne inkludere en renovering eller udskiftning af vinduerne. Er der gamle, utætte vinduer i din bolig, er dette et klart nedslag i prisen. Derfor kan man ved at investere i nye vinduer til boligen både tjene pengene hjem igen og oveni. Udover at bidrage positivt til værdien af din bolig vil nye vinduer desuden isolere din bolig bedre, sikre et bedre indeklima og en mindre varmeregning.

FÅ STYR PÅ HAVEN

I takt med at der selvfølgelig skal se pænt og ryddeligt ud indendøre, skal der ligeså være ryddet op og gjort pænt i haven. Køberne er enige – det der trækker mest ned, når de ser på ny bolig, er en have/udearealer fyldt med affald og skrot. Derfor skal der naturligvis siges permanent farvel til eventuelle skrots og stort affald, som kunne holde til på ejendommens udendørs arealer. Når der er taget hånd om de store ting i haven, skal der nusses om de små. Det vil sige at hækken skal klippes og bedene luges for krudt, så det overordnede indtryk er på plads.

EN PÆN FACADE

Det er det indre, der tæller! Ja, men det ydre tæller også – især for din boligs værdi. Uden et godt førstehåndsindtryk vil din bolig aldrig indkassere maksimalt. Derfor gælder det især om at have fokus her. Hvis man bor i et hus af ældre dato, fx bygget op af betonsten, kan man nemt forynge sin boligs facade med en vandskuring.

GIV KØKKENET EN OMGANG

Endnu en mulighed for at øge din boligs værdi er ved at give køkkenet en overhaling. Har du et funktionelt køkken, men som måske ikke er så moderne længere, er det let at friske det op selv. Hvis du selv giver låger m.m. et strejf med en pensel, tager det ikke lang tid at fornye køkkenet. Går du derimod efter et mere professionelt look, eventuelt med højglanslåger, skal du have fat i en professionelt til at hjælpe dig.

FREM MED LAK

Er de gamle gulve slidte og blege? Man kan gøre meget for ens boligs værdi med en nedslibning og eventuelt lakering af gamle gulve. Man kan også følge tidens trends og lysbejdse sine gulve, eller male dem med gulvmaling for et ekstra moderne og stilrent look.

HVAD VILLE DET KOSTE?

Potentielle købere kan måske forestille sig hvordan din bolig kunne komme til at se ud ved forskellige tiltag og/eller renoveringer. Men for virkelig at give dem syn for sagen og bidrage til din boligs værdi er, at disse kan se hvad der kan lade sig gøre og hvordan. Derfor er det en god ide at indhente tilbud fra entreprenører/andet, så potentielle købere kan få syn for sagen.FREMHÆV DE BEDSTE SIDER

Nøjagtigt som du selv ville gøre det, enten med makeup eller nyt tøj, gælder det om at fremhæve de bedste træk. Det samme gælder din bolig. Er der en kanon udsigt fra køkkenvinduet gælder det om at fremhæve denne og ikke gemme den bag tunge gardiner eller høje planter.

DE GEMTE FAKTORER

En bolig kan gemme på mange hemmeligheder, som helst ikke skal overraske eventuelle nye ejere. Derfor er det en klar anbefaling at få tjekket hele boligen igennem for fejl og mangler. På den måde er der også mulighed for at få rette op på disse, hvis der skulle findes nogle. Hvis der opdages alvorlige fejl kan det faktisk betale sig at låne penge til at godtgøre disse. Værdien af udbedringerne vil mange gange være mere fordelagtig end at ’lave med’ fejlene.