Arbejdsulykker koster hvert år danske virksomheder og forsikringsselskaber millioner er kroner i tabt arbejdsfortjeneste og erstatningsudbetalinger. Yderligere, er det ubehageligt at se en medarbejder eller kollega komme til skade eller endnu værre miste livet. Vi har samlet 10 praktiske tips til, hvordan du undgår arbejdsulykker.

10 tips til at undgå arbejdsulykker

De fleste arbejdsulykker kunne være undgået. Det er oftest den konklusion, man kommer frem til, når man analyserer ulykkestilfælde på arbejdspladsen. Vi har samlet de 10 bedste råd, der erfaringsmæssigt kan afværge de fleste arbejdsulykker.1. Følg reglerne

Mange virksomheder har nedskrevet en række guidelines og regler netop for at undgå ulykker på arbejdspladsen. Har I ikke nogle, bør du foreslå din nærmeste chef at han eller hun sørger for at de bliver lavet. Hvis ikke de er med på den, kan du selv lave dem – til glæde for dig selv og dine kollegaer.

2. Pas på hinanden

Har du kollegaer, bør I altid se efter hinanden. Er der noget, du ikke er tryg ved at klare alene, bør du altid spørge om han eller hun vil holde øje med, at der ikke sker noget. Og ser du, at en kollega bøvler med en maskine el.lign., bør du selvfølgelig også holde et vågent øje med ham eller hende.

3. Kend dine grænser

Er noget for tungt, bør du gå flere gange. Der er ingen grund til at slide sig selv en pukkel til, hvis man kan gå to gange. Læg stædigheden til side og gå i stedet flere gange. Det betaler sig på den lange bane.

4. Bed om hjælp

Bed om hjælp, hvis der er opgaver, du ikke selv mener at kunne klare. Er noget for tungt, skal du ikke gamble med din ryg: den skal holde i mange år – og hverken du eller din arbejdsgiver vil bryde sig om en langtidssygemelding pga. et forkert løft.

5. Klæd dig rigtigt på

Sikkerhedssko, brandhæmmende tøj, hjelme o.lign. er ikke til for sjov. Arbejdstøj og sikkerhedsudstyr forebygger hver eneste dag fatale skader, som ville være sket, hvis ikke folk havde båret det rette tøj og fodtøj.

6. Sig fra

I arbejdssituationer, hvor du føler dig direkte utryg, bør du sige fra. Vær aldrig bange for, hvad chefen vil sige. Er du usikker ved situationen, risikerer du at usikkerheden medfører fejl, som, i værste fald, kan være til fare for dig selv eller dine kollegaer.

7. Tag det roligt

Sørg for aldrig at overbelaste dig selv og din krop. Gør alting i et roligt tempo, så kroppen kan følge med. Går tingene for hurtigt, risikerer du at falde – og mange gange bliver resultatet af dit arbejde også noget sjusk, hvis du skynder dig for meget.

8. Spørg din sikkerhedsrepræsentant

Er du i tvivl om reglerne for brug af maskiner eller processerne på din arbejdsplads, kan du spørge en sikkerhedsrepræsentant i din virksomhed. Har I ikke sådan en, bør du bede din chef udpege en. Måske er det noget for dig?

9. Spørg Arbejdstilsynet

Inden for mange brancher er der helt faste regler. Inden for fødevareområdet, er der visse standarder, et køkken skal leve op til, alle stiger skal være EN131 godkendt, visse steder skal man gå med sikkerhedsfodtøj o.lign. Ring eller skriv til AT, hvis du er i tvivl.10. Sov godt

Det lyder måske en anelse mærkeligt. Men rent faktisk er træthed skyld i rigtig mange arbejdsulykker. Er du træt, begår du ofte fejl – og gør du det bag rattet i en taxa eller med fingrene i nærheden af en sav, kan det få uhyggelige konsekvenser. Sørg derfor for, at du får din søvn om natten.