Skal du sikre dig og din familie et godt helbred, samt forhindre alvorlige sygdomme som f.eks. lungekræft, skal du sørge for, at I har et godt og sundt indeklima. Det vil sige et indeklima uden svampesporer, radon og fugt. Det får du 10 tips til her.

Danske boliger har aldrig været tættere og mere energiøkonomiske, end de er i dag. Men især tætheden, som følge af nye, tætte vinduer og tykkere isolering, åbner op for, at vi kommer til at døje med nye, alvorlige problemer i vores indeklima.

Det handler især om at fugten har svært ved at komme ud af boligen. Det øger risikoen for skimmelangreb. Sporerne fra skimmelsvamp i indeklimaet kan give både vedvarende forkølelse, koncentrationsproblemer og alvorlige allergiske reaktioner. Samtidig bliver det sværere for giftige og radioaktive gasarter som radon at slippe ud af boligen.Sørg for regelmæssig udluftning i alle rum

Skal du fugten til livs og sænke radon-niveauet i indeklimaet, er der brug regelmæssig udluftning i alle rum i boligen. Gerne på daglig basis.

Indarbejd en rutine med daglig udluftning i minimum 5 minutter ad gangen i alle rum. Gerne både morgen og aften og gerne i længere tid.

Opsæt intelligente udluftningsløsninger

Det største problem med det øgede behov for udluftning, er at få det gjort i hverdagen. Her kan intelligente udluftningsløsninger i de enkelte rum i boligen automatisere og effektivisere processen.

Det foregår ved, at der opsættes en særlig ventilationsløsning i hver af de rum i boligen, hvor I opholder jer mest. Typisk stue, sove- og børneværelser. Løsningen sørger for automatisk ventilation på bestemte tidspunkter på døgnet, eller når der opstår fugt, eller rumtemperaturen bliver for høj.

De enkelte ventilatorer kan snakke sammen via det trådløse netværk i huset. Derved bliver det muligt at opsætte løsninger, der f.eks. sørger for vekslende ventilation i forskellige dele af boligen hen over dagen.

Undgå unødvendig dannelse af fugt

Vil du undgå for meget fugt i indeklimaet, bør du også undgå dannelsen af fugt, de steder hvor du kan. Undlad f.eks. at tørre tøj indendørs, og sørg for rigelig udluftning, hvis du bruger tørretumbler.

Sørg også for at udluftningen kører i badeværelset, når du er i bad, og at emhætten kører, hver gang du laver mad.

Undgå kondens i kælderen ved ikke at lufte ud om sommeren. Her øger den varme luft udefra risikoen for at der dannes kondens på de kolde kældervægge.

Endelig kan du generelt sænke risikoen for kondens i alle rum i boligen, ved at skrue et par grader op for varmen indendørs om vinteren.

Reagér på dårlig lugt i boligen

Opdager du dårlig lugt i et værelse eller område i boligen, bør du straks undersøge årsagen. For tit skaber fugt og skimmelsvamp en dårlig og jordslået lugt. Det er tegn på, at der bør gøres noget ved fugten – og eventuelt niveauet af svampesporer i indeklimaet.

Det kan også være et dødt skadedyr, der ligger i væggen, på loftet eller i kælderen, der giver den dårlige lugt. Det tiltrækker andre skadedyr, og kan også give helbredsmæssige problemer for jer, der bor i boligen.

Tjek væggen bag reolen for skimmelsvamp

Har I store møbler som f.eks. reoler, skabe eller sengegavle stående op mod en ydermur, er der stor risiko for, at der kan opstå et skimmelsvampeangreb på bagsiden eller væggen bag møblerne.

Skimmelsvampen opstår som følge af dannelsen af kondens på den kølige ydermur. Her kan den vokse sig stor og skadelig, fordi du ikke kan se den på grund af de store møbler.

Tjek isoleringen

Opstår der skimmelsvamp på ydervæggene i boligen, er det tegn på, at isoleringen bør opgraderes. Derved undgår du, at ydervæggene bliver så kølige, at der opstår kondens.

Få eventuelt tjekket hulmurs- og anden isolering af fagfolk. Oftest kan en beskeden investering i efterisolering give dig både store besparelser på varmebudgettet og et meget bedre indeklima. Besparelserne og eventuelt energitilskud fra dit elselskab kan finansiere en stor del af udgiften til efterisoleringen.Tjek for skimmelsvamp i tagkonstruktionen

Også andre steder hvor du ikke kommer regelmæssigt, kan der opstå skimmelsvamp som følge af fugt eller dannelsen af kondens. Det gælder f.eks. tagkonstruktionen eller kælderen.

Så gør det til en vane minimum halvårligt at tjekke både tagkonstruktion og kældervægge og -lofter for spor på skimmelangreb. Opdager du tegn på svampeangreb i form af mørke, hvide eller brune pletter på træværk eller vægge, bør du straks gribe ind. Så øger du chancerne for, at I får gjort noget ved problemet, før I får gener af svampeangrebet.

Vær opmærksom på hyppige luftvejsproblemer

Går børn eller voksne i husstanden og døjer med en forkølelse, som I ikke kan slippe af med? Eller vågner du tit med ondt i halsen eller er hæs om morgenen?

Så er det et tydeligt tegn på, at koncentrationen af svampesporer er alt for højt i indeklimaet. Find kilden til skimmelsvampeangrebet og sørg for god, regelmæssig udluftning, til du har fundet og uskadeliggjort det.

Hovedpine og koncentrationsbesvær er tit tegn på skimmelsvamp

Et andet tydeligt tegn på, at indeklimaet har en usund høj koncentration af skimmelsporer, er koncentrationsbesvær og regelmæssige eller ligefrem kroniske hovedpiner.

Oftest er det børnene, der først får luftvejsproblemer og oplever hovedpinerne. Men også mange voksne er særligt følsomme over for svampesporer.

Gøres der ikke noget ved problemet, kan det udvikle sig til allergi eller alvorlige sygdomme. I værste fald kan det udvikle sig til uforklarlige indre blødninger og organsvigt hos både børn og voksne.

Kender du radonkoncentrationen i jeres indeklima?

Radon er en radioaktiv gasart, der stiger op fra undergrunden. Den slipper ind gennem revner og rørgennemføringer i fundamentet. Indånder vi radon, ophober det radioaktive isotop sig i lungerne. Det kan over tid give lungekræft.

Radonkoncentrationen i vores boliger er højest der, hvor der er mange sten og klipper i undergrunden. Det er der f.eks. på Sjælland, Fyn og Østjylland. Her findes de største koncentrationer af radon i indeklimaet.

Bor du i et område med høj radonkoncentration, bør du får målt niveauet. Er det for højt, skal der straks gøres noget ved det, så I får reduceret risikoen for lungekræft. Selve målingen udføres af fagfolk, der også kan hjælpe dig med at fjerne radongassen fra undergrunden, inden den trænger ind i boligen.