Halloween er kommet for at blive. Indflydelsen fra amerikanske tv-serier har fået os til at tage halloween til os og i dag er det lige så udbredt som fastelavn og alle de andre traditioner, vi har. Her har vi samlet 10 tips til halloween og den halloweenfest for både børn og voksne, der også er begyndt at blive en fast del af den danske halloween-tradition.

10 tips til Halloweenfesten

Det starter alt sammen med at de gule amerikanske græskar bliver skåret til skræmmende lygtemænd, der kan stå og lyse ildevarslende ved husets indgangsparti. Tidligere havde vi en dansk tradition med lygtemænd skåret ud i roer, men det var mest ude på landet, det gik for sig.1: Undgå madspild, når du skærer græskarlygter

I dag skæres græskarlygterne alle vegne: I børnehaven, fritidshjemmet og for den sags skyld hjemme i privaten. Men de færreste tænker over, at indmaden i græskaret rent faktisk kan bruges til en masse dejlige madretter. Det er ikke bare affald, der skal smides ud. Men selv om vi tuder børnene ørene fulde om at undgå madspild, smider vi masser af god mad ud, når først græskarlygten er skåret. Stop det! Nu!

Skal der være halloweenfest, er det jo oplagt at bruge indmaden fra græskaret til en masse lækre madretter og snacks til halloweenfesten. For ingen siger nej til saltbagte græskarkerner som snack eller et stykke lækkert græskartærte eller en portion varm græskarsuppe, når man har været ude på trick or treating.

2: Brug invitationer, der sætter den rette stemning

Skal der virkelig gøres noget ud af halloweenfesten, skal du selvfølgelig udsende invitationer til alle dem, du vil have med. Det kan enten gøres elektronisk eller pr. god gammel fodpost – eller måske bare være noget, du deler ud blandt den familie og de venner, der skal inviteres.

Uanset metoden, gælder det om at skabe en invitation, der sætter den rette stemning og også indikerer, hvilke forventninger du har til dine gæster. De skal jo helst ikke komme i deres hverdagstøj, vel?

3: Pynt uhyggeligt op til Halloween

Oppyntningen skal naturligvis holdes i uhyggens tegn. Sort og orangegul er de klassiske halloween-farver og i de fleste butikker, kan du købe masser af uhyggelige pynteeffekter i ugerne op til halloween.

Men ligesom julepynten kan du vælge at gøre det selv og rækker fantasien ikke helt, så findes der masser af gode skabeloner til skræmmende halloween-pynt på nettet. Gør det eksempelvis til en fast tradition at lave en klippe-klistre aften sammen med ungerne i weekenden før – det er med til at lade op til den store dag.

4: Gør noget ud af udklædningen

Skal der være fest, så lad der være fest – og temaet for halloweenfesten giver jo næsten sig selv. Så vil du gøre lidt ekstra ud af det, handler det om en fantasifuld og skræmmende udklædning. Det kan du enten skabe ud af gammelt tøj, du har i gemmerne eller også kan du købe et skræmmende halloween-kostume.

Halloween-kostumer kan fås til en forholdsvis billig penge på nettet og i lige den størrelse, der passer dig – og vi taler ikke børnestørrelser her! Så hvad enten du er ude efter en af klassikerne som f.eks. Ghostbuster, Jokeren, Darth Vader eller et vampyr, så kan du finde det online – og tilmed med dag til dag levering.

Ummmm - lækker halloweenpunch med øjne...5. Lav en ulækker halloween-punch

Når gæsterne kommer, skal der naturligvis være en lille forfriskning klar. Udfordringen er, at en god halloween-punch helst ikke skal se alt for drikkelig ud. Den skal nærmest være lidt uappetitlig eller ulækker at se på.

Heldigvis findes der masser af god både danske og amerikanske opskrifter på nettet og skal du gøre det ekstra effektfuld, kan du f.eks. investere i en portion tøris som på billedet her.6.  Den store halloween-middag

Halloween ligger ideelt, hvis du vil bruge sæsonens råvarer til den middag eller den mad, der serveres til halloween. For det er nu, det store udvalg er der. Alle knoldgrøntsagerne er taget op og intet farver mere end rødbede – måske ikke blodrødt, men vi nærmer os.

Maden behøver heller ikke være fin og fornem, som til jul og nytår – den må gerne være rustik og grov og følger du vores tidligere tip om at bruge indmaden fra græskaret, kan der nemt komme både græskarbrød og –suppe på menuen. Eller udnyt at appelsiner ligner små udgaver af græskar. Udhul og fyld nogle appelsiner med sorbet eller flødeis og skær toppen i samme savtakkede snit som græskarlygten. Det giver nogle spændende isdesserter.

7. Sikker trick or treating

Ungerne sender I naturligvis på en gang trick or treating i nabolaget. Flere og flere steder bliver det almindeligt, at folk har slik stående klar – især i de kvarterer hvor der er mange børnefamilier.

Det bringer naturligvis bekymringen om ungernes sikkerhed op. For der verserer den dag i dag mange skrækhistorier om, hvordan amerikanske børn er kommet frygteligt til skade eller lige frem er døde af at spise forgiftet slik.

Men et rundspørge på amerikanske skadestuer viser, at der ikke er noget om snakken – og i de få tilfælde, hvor de har fået børn ind på Halloween-aften, er det faktisk fordi de er kommet til skade derhjemme – eller ligefrem har fået forgiftet slik af deres nærmeste.

Så selv om det er en uhyggelig aften, er der ingen grund til panik. Men selvfølgelig skal de da bruge deres sunde fornuft og passe på sig selv.

8. Spøg og skæmt hører sig til

En kniv gennem hovedet hører sig til, når man skal til halloweenfestSkal der skrues max op for gassen på halloween, skal der ud over kostumerne også være nogle forskellige spøg og skæmt effekter. Blodkapsler, falske vampyrtænder, økser til at sætte i hovedet, afhuggede lemmer og andre effekter kan købes rundt om på nettet og i velassorterede butikker.

9. Halloween-drinks

Senere på aftenen er det på tide at få et par ulækre drinks eller to. Igen kan du finde tonsvis af opskrifter på nettet og igen findes de mest spændende og opfindsomme på de amerikanske hjemmesider. Men heldigvis er de fleste spiritusbrands i dag rimelig globale. Så det er sjældent svært at finde de samme ingredienser herhjemme.

10. Dagen derpå

Dagen derpå… uha, ja, igen har nettet masser af gode kure mod tømremænd og andre af festens eftervirkninger. Oftest står tømremændene jo mål med, hvor sjovt det har været… Så det er jo i den sidste ende selvforskyldt.

God halloween.