Skal du indrette dit nye – måske første – hjem, så skaber pynteting ånd, sjæl, stil og personlighed til dit hjem. Det kan også være, du gene vil finde en anderledes og idérig gave til én du holder af. Og her er pynteting, der passer lige netop ind i vedkommendes hjem perfekt. Men hvad skal du vælge? Få 10 tips til at vælge den rette pyntegenstand.

Uanset hvorfor du er på jagt efter pynteting, skal du ikke bare vælge det første det bedste, der står i montren lige inden for døren hos isenkræmmeren, hvis du vil have succes med dit valg. Gå i stedet på jagt på nettet, hvor du får det hele forærende helt hen til din sofa og hoveddør og har bytte- og returret, som rækker langt ud over isenkræmmerens.

Læs artiklen herunder, og få gode råd til at vælge. Bagefter – eller lige nu – kan du finde et stort udvalg af pynteting lige her, der matcher mange forskellige smage.Find stilen

Find din – eller din vens – stil. Er den

 • minimalistisk – få men funktionelle ting
 • rå og industriel – åbne rum med neutrale farver
 • retro – 70’er-stil i orange og brunt
 • romantisk – blomstrede stoffer og bløde bamser
 • nordisk – minimalisk design og arkitektur med varme naturmaterialer
 • trendy – sidste nye mode inden for indretning, møbler, tapeter, gulve og pyntegenstande
 • rodet – lidt fra barndomshjemmet, lidt fra loppemarkeder, lidt fra …
 • herskabeligt – store rum, højt til loftet, stuk og høje paneler

Uanset hvordan stilen er eller skal være, så skal selv den mindste lillebitte pyntegenstand passe til – ja, måske skal den ikke være lille, for hvis rammerne er med store armbevægelser, så skal pyntegenstanden også være det.

Unikt eller hvermandseje

Der er ikke noget galt i at ønske sig noget, som andre også har. Det er der mange gør. Det betyder ikke, at du er en wannabe, men blot at du har samme gode smag som mange andre, og at vasen, puden, lampen … bare passer godt ind i din indretning.

Men har du en unik smag, så behøver det ikke at betyde, at pengesedlerne får vinger. Tit kan du personliggøre de køb, du har gjort, med maling, ståltråd, graveringer eller andre kreative tiltag.

Materialevalg

Pyntegenstande kan være lavet af alle mulige materialer

 • træ
 • glas
 • uld
 • metal
 • keramik
 • porcelæn
 • plast

og alle materialer er lige gode, hvis bare du vælger det, der passer ind i din indretning. Forskellige materialer kan dog sagtens matche hinanden eller give en fræk og kreativ effekt.

Farvevalg

Farvevalget er også af stor betydning. Har du f.eks. besluttet dig for at give din veninde en smuk lysestage, så skal du ikke vælge en i postkasserød, hvis hendes indretning er holdt i sort, hvidt og pink. Det kan godt være, du synes, at pink og rød ligger i samme ende af farveskalaen, men det vil med garanti blive den gave, der hurtigt vil blive gemt væk og kun bliver taget frem, når du er på besøg.

Størrelse

Størrelsen har også betydning. En kæmpe gulvvase i en étværelses lejlighed kan være lige i overkanten, ligesom den lille vase til en enkelt vintergæk vil forsvinde i den kæmpe hall med højt til loftet – medmindre der er en sættekasse i rummet.

Hvor skal pyntetingen være?

Man kan have pynteting i alle rum – stue, køkken, badeværelse, soveværelse, børneværelse, kontoret, entreen. Det eneste rum du ikke ønsker din gave stående i, er i pulterkammeret eller skunken, for så er det helt sikkert, at du har ramt forkert.

Trænger dit badeværelse til lidt mere atmosfære, så find pyntegenstande – små fyrfadsstager, smukke tandkrus osv. til at skabe det med. Pyntegenstande er bestemt ikke kun forbeholdt stuen.

Lav et moodboard

Er det dit eget hjem, du er ved at indrette og har brug for pyntegenstande eller brugskunst til, så lav et moodboard.

Et moodboard er en slangs inspirationstavle, hvor du kan få et overblik over materialer, farver, mønstre og stilarter.

Lav en plade, og beklæd den med et stykke af dit gulv eller væg. Hæft, sy eller lim stoffer, træplader, tapeter osv. op på det for at se, hvordan de indvirker på hinanden og ser ud sammen. Hæng evt. også din inspirationskilde op – f.eks. en blomst, et krydderi, en sommerfugl (ikke en ægte) – så du kan se om sammensætningen får den rigtige effekt, og hvilke pyntegenstande der vil passe ind i din stil.

En foretrukken kunstner

Har du en kunstner, du foretrækker, kan du sagtens tage udgangspunkt i et af hans/hendes kunstværker uden at købe det. Vælg farver, materialer osv., der passer til kunstværket – måske en dag du får råd til det eller får det forærende, og så passer det allerede perfekt ind i din indretning.Pynteting eller brugskunst

Hvis du bor småt eller har en minimalistisk indretning, er det en god idé at gå efter brugskunst. Brugskunst er de pynteting, der også er funktionelle, altså som har en reel funktion og kan bruges til noget. Det kan være en smuk vase, en dekorativ plaid eller et kunstnerisk udformet møbel.

En sættekasse er et godt eksempel på både brugskunst og pynteting eller begge dele. Den kan f.eks. opbevare og udstille dine pyntegenstande. Men den kan også indeholde nøgler, opladere, læsebriller osv. Så den både pynter og holder orden.

En mindeværdig gave til pynt

Ligesom du kan gøre dine nipsting i dit hjem unikke ved at male eller på anden måde dekorere dem, kan du gøre det samme, når du vil give dem væk i gave. På den måde bliver det din meget personlige gave og et minde til én du holder af. Brug farver og materialer, som gavemodtageren har i sit hjem, så gaven ikke skaber ”uorden” i indretningen.

Et foto kan også være mindeværdig pynt – på væggen, i reolen, på gulvet (hvis billedet er stort nok). Lav det evt. sort-hvidt i et billedbehandlingsprogram, og sæt det i en ramme, der passer ind i hjemmets stil.